Familie Van Diemen

“Ik ben Coby van Diemen uit Middenmeer, een dorp in de kop van Noord-Holland. Wij maken echte Goudse Boerenkaas van rauwe melk van onze eigen koeien. Wij hebben vijf kinderen, waarvan de jongste zoon het bedrijf gaat overnemen. Wij werken hier met z’n drieën: mijn man, zoon en ik. Van oorsprong komen wij Noorden (gemeente Nieuwkoop), maar onze landerijen werden aan de natuur teruggegeven. Wij hebben toen een akkerbouwbedrijf gekocht in Middenmeer. Daar hebben wij de stallen en de kaasmakerij bijgebouwd. We doen deels nog aan akkerbouw. Zo telen we maïs voor onze eigen koeien en verbouwen we suikerbieten. Inmiddels zitten we al een flink deel van ons leven in de Wieringermeerpolder en dat bevalt prima."

We verzorgen de koeien goed. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen en liggen in de stal op waterbedden.

“We wilden groeien, maar voorlopig houden we het bij 110 melkkoeien - Holstein-Frisian - en 50 stuks jongvee. Zodra het kan, gaan de koeien naar buiten. Vanaf het voorjaar staat de deur altijd voor ze open; ze kunnen gaan en staan waar ze willen. ’s Zomers gaan ze het liefst ’s avonds naar buiten, overdag vinden ze het te warm. In de stal liggen onze koeien op waterbedden. Dat zorgt voor een goede gewichtsverdeling en dat is beter voor de gewrichten. Verder hebben we stalventilatoren voor frisse lucht. We wilden graag onze eigen energie met een kleine windmolen opwekken, maar windenergie wordt hier groot en centraal geregeld. Wél doen we aan energiebesparing via led verlichting, frequentieregelaars en warmteterugwinning.”

Gras, maïs, voederbrok en ‘n beetje lijnzaad in het koeienvoer. Dat is het geheim van melk die een extra zachte kaas geeft.

“Voor de smaak van onze Boerenkaas is een constante melkkwaliteit belangrijk. Dat begint bij het voer. Onze koeien eten gras van eigen land en maïs van eigen teelt. Verder voeren we een brok en wat lijnzaad. Dit zorgt voor een extra zachte kaas. Ik maak zelf de kazen met hulp van mijn man. Zo schoon mogelijk beginnen staat voorop. Dus veel aandacht voor hygiëne. Niet alleen in de kaasmakerij, maar in het hele boerenbedrijf. Zuivere, rauwe melk is de basis voor de kazen die wij maken: Goudse Boerenkaas van 12 kilo. Zelf eten we altijd jonge kaas, maar ik heb klanten die dol zijn op oude kaas en overjarig. Ja, ieder z’n smaak. Een deel van de kaas die wij maken, is voor huisverkoop bestemd. Echter, het merendeel gaat naar het boerenkaaspakhuis van Zijerveld om daar te rijpen.”

Mensen zijn bereid om een stuk om te rijden voor een stuk échte boerenkaas.

“Omdat ik ’s zaterdags zelf kaas verkoop, weet ik wat klanten van onze kaas vinden. Voor de huisverkoop maak ik ook kruidenkazen, zoals: komijn, fenegriek, brandnetel, truffel, mosterd en Friese nagelkaas. Sommigen klanten komen helemaal uit Groningen om hier kaas te halen. Er is ook een klant die niet bij oma in Brabant hoeft aan te komen zonder een stuk van onze kaas. Mensen zijn dus bereid om een stuk om te rijden voor een lekker stuk échte boerenkaas. We winnen best wel eens prijzen zoals goud en zilver. Daar zijn we natuurlijk trots op. Desondanks doen we niet met àlle wedstrijden, alleen met de Cum Laude Awards en keuringen hier in Noord-Holland.”