Het rijpen van de kazen

De laatste stap

 

Boerenkaas is rijk aan traditie. Echte Boerenkaas wordt van versere melk gemaakt dan iedere andere kaas. Boerenkaas is kaas in haar zuiverste vorm en verdient daarom alle aandacht, zorg én een bijzondere plaats.

Gegarandeerd traditioneel

Boerenkaas is het eerste Nederlandse product dat beschermd wordt door de regeling Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS), die verwijst naar de traditionele productsamenstelling of productiemethode. En dat alles volgens een door de Europese overheid erkende en gecontroleerde werkwijze gebeurt. Het feit dat Boerenkaas nu deze bescherming heeft, geeft u de garantie dat uw Boerenkaas volgens de ambachtelijke bereidingswijze met verse rauwe melk op de kaasboerderij wordt gemaakt.

De rijping

Bij de rijping van Boerenkaas komt veel kijken. De natuurlijke atmosfeer en luchtvochtigheid tijdens de rijping zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van Boerenkaas. Dit moet continu in orde zijn, dag en nacht. De biologische processen tijdens de rijping zorgen er voor dat elke kaas een eigen aroma en smaak krijgt. Boerenkaas moet gelijkmatig rijpen, daarom worden de kazen regelmatig gekeerd op de planken. Zo krijgt de kaas zijn mooie, gelijkmatige vorm.

À point

Per kaas verschilt de duur van de rijping. Immers, Boerenkaas komt van verschillende boerderijen. En iedere bereider heeft een eigen, unieke receptuur. Iedere kaas heeft zijn eigen 'à point': het punt waarop de kaas op zijn lekkerst is. Jonge kaas rijpt enkele weken, terwijl echt oude Boerenkaas maar liefst achttien maanden op de planken ligt. Het is echt een vak om precies te weten wanneer welke Boerenkaas op zijn smakelijkst is.