Familie De Jong

 
Wij zijn Leen en Ineke de Jong uit Bergambacht. Samen wonen en werken we in onze boerderij De Jongenhoeve. Met onze zoon en schoondochter maken we er echte Boerenkaas. Een uniek product dat niet meer zo veel gemaakt wordt. We vertellen er daarom graag over.

De Jongenhoeve in de Krimpenerwaard

Op deze plek staat al sinds 1723 een boerderij. Een paar jaar geleden hebben we helaas het laatste oorspronkelijke gedeelte van de eerste boerderij moeten vervangen. We leven hier op zachte veengrond. De afgelopen 300 jaar zijn daardoor de bodem en de boerderij maar liefst 2 meter gezakt. Door de verbouwing zijn veel verhalen in dit gebouw verloren gegaan. Maar we moeten kijken naar de toekomst!

Een echt kaasgebied

Omdat de Krimpenerwaard echt grasland is, werd hier vroeger al veel kaas gemaakt. We zitten hier midden in de natuur. Vanzelfsprekend wordt het nooit. Het mooiste seizoen van het jaar vind ik de lente. De natuur komt dan weer tot leven, de koeien kunnen weer het land in. Dat is een prachtig gezicht. Soms maken ze van gekkigheid de raarste sprongen.

De rijke smaak van Boerenkaas

Wij maken Goudse kaas in verschillende gewichtssoorten. Van een halve kilo tot grote kazen van zestien kilo en acht verschillende soorten kruidenkazen. Elke dag verkazen we twee keer vijfduizend liter melk, waar we dan weer vijfhonderd kilo kaas van krijgen. Alle kazen zijn gemaakt uit ongepasteuriseerde melk die niet ouder is dan een halve dag. Dat heeft als voordeel dat de stoffen in de melk behouden blijven.
Daarom is de smaak van Boerenkaas ook zo rijk.