Familie De Pater

“Ik ben Jan Floren de Pater. Onze kaasboerderij is een echt familiebedrijf en staat in Waarder. We runnen het met z’n vieren: m’n broer en ik en onze vrouwen. Het is niet een groot, maar wel een breed bedrijf. Naast de veehouderij en kaasmakerij als inkomstenbron, verhuren we zaalruimte en doen we bedrijfsuitjes. Door die breedte slagen we erin om met z’n allen een gezonde boterham te verdienen. En op die boterham doen we graag onze eigen kaas. Mijn broer en ik zijn de derde generatie. Wij willen dit bedrijf samen gaan voortzetten. De wettelijke overname zal wel een aantal jaren in beslag gaan nemen. Het is veel papier- en regelwerk. We zetten nu al wel stappen in vernieuwing. Onder andere met zonnepanelen. Daar hebben we nu 120 van, zodat we zelfvoorzienend zijn. Dat we overal ledverlichting hebben, scheelt natuurlijk ook.”

Kleurrijke koeien in de wei maken de lekkerste melk. In de lente kleurt die wei prachtig roze van de pinksterbloemen.

“We hebben zo’n 50 koeien, Holstein-Frisian in zwartbont en roodbont. Twee kleuren in de wei vinden we leuker. We passen zoveel mogelijk weidegang toe. Dat geeft de lekkerste melk. Voor een smeuïge kaas van een constante kwaliteit voeren we onze koeien bij met een speciale brok. In de stal hebben we met koe-matrassen gezorgd voor een comfortabele ligplaats. We willen gelukkige en gezonde dieren. Verder hebben we aandacht voor de weidevogels. In het broedseizoen plaatsen we nestbeschermers en maaien we de slootkanten niet, zodat de kuikens daar bescherming en voeding kunnen vinden. In ons land zitten kieviten, tureluurs, scholeksters én grutto’s. In lente kleurt de wei prachtig roze van de pinksterbloemen.”

Smeuïge kaas in kruidige soorten. Met een volle, romige smaak en een prijswinnend karakter.

“De basis voor onze altijd smeuïge kaas is rauwe melk: 100% puur natuur en vol en romig van smaak. Omdat we de melk niet verhitten, blijft alle smaak erin. Dat proef je terug. Onze specialiteit is kruidenkaas. Die maken we in allerlei soorten: brandnetel, mosterd-dille, honing-klaver, tuinkruiden en nu ook met échte, Italiaanse truffel. Je eigen product maken en vermarkten is prachtig. Zeker als je er ook prijzen mee wint bij de Cum Laude Awards, zoals met onze Boeren Kruidenkaas Tuinkruiden. Als je zelf een kaas hebt gemaakt en deze vervolgens kan proeven, dan word je blij. Want je begint met melk en eindigt met kaas. Ik vind dat toch altijd een klein wereldwonder. Wij genieten er hier elke dag weer van.”