Familie De Pater

Mijn naam is Jan Floren de Pater. Onze kaasboerderij is een echt familiebedrijf en is al twee generaties lang in het bezit van de familie. Samen met mijn broer Teus hoop ik later de boerderij van onze ouders voort te zetten.

Kaasmakerij met historie

De verzorging van de koeien en het werk op de boerderij en nevenactiviteiten – zoals boerderijuitjes – doen we samen. In de kaasmakerij doe ik het meeste werk samen met mijn schoonzus. Er werd in het verleden altijd kaas gemaakt op onze boerderij, maar zo’n dertig jaar geleden zijn onze ouders ermee gestopt. Toen het melkquotum in 2015 werd afgeschaft, zijn wij weer begonnen met kaasmaken want de kaaspassie kriebelde alweer een tijdje…

De smaak van het land

Onze koeien grazen ’s zomers zoveel mogelijk buiten. Dat proef je terug in de kaas. Ook het feit dat we de rauwe (niet verhitte) melk zo snel mogelijk verwerken tot kaas is een belangrijke smaakbepaler.

Boerenkruidenkaas en bierkaas

We zijn eerst begonnen met pondjes en kilootjes. Na een jaar zijn we overgegaan op acht kilo’s boerenkruidenkaas, onze specialiteit. Hier maken we vier soorten van, namelijk de brandnetel, de mosterd-dille, honing-klaver en de tuinkruiden. Ook maken we regelmatig de Croy Bierkaas. In deze boerenkaas verwerken we extra sterk bier van Landgoed Croy.

 

CUM LAUDE AWARDS

De Cum Laude Awards is de enige jaarlijkse landelijke verkiezing voor zelfzuivelende boeren die op ambachtelijke wijze hun kazen en andere zuivel maken op de boerderij. De kazen worden door professionele keurmeesters beoordeeld op uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?) en natuurlijk het allerbelangrijkste: de geur en de smaak. Onze Boeren Kruidenkaas Tuinkruiden is in de prijzen gevallen tijdens de Cum Laude Awards 2020.