Familie Van Erk

“Ik ben Marco van Erk. Samen met mijn twee broers hebben we deze kaasboerderij in 2010 overgenomen. In 2018 hebben we een compleet nieuwe kaasmakerij neergezet. Alles is nu ingericht op het zo efficiënt, energiezuinig en hygiënisch mogelijk produceren van kazen. De goed geïsoleerde vloeren en wanden zijn opgebouwd uit strakke materialen. Dat is beter schoon te houden. Onze wrongelbereider is gesloten en regelt het hele proces zelf. Dit garandeert een constante, hoge kwaliteit. De kaaswrongel wordt wel handmatig in vormen gedaan. We hebben 1 koelmachine voor de melktanken, pekelbaden, roomkoeling én airco. Zo kunnen we optimaal aan warmteterugwinning doen. Met onze 900 zonnepanelen zijn we vrijwel energieneutraal. We zijn dus een moderne en duurzame kaasboerderij.”

De lekkerste boerenkazen van jong tot oud en van volvet tot mager.

“Met zo’n 400 koeien en een wekelijkse productie van circa 15 ton boerenkaas behoren we tot de grotere kaasboerderijen. We maken boerenkazen van 5 tot en met 60 kilo, van zowel rauwe als gethermiseerde of gepasteuriseerde melk. Omdat we ook ‘boerenboter’ maken, maken we ook magere kaas van magere melk. Met boerenkazen van jong tot oud en van volvet tot mager bieden we voor elke smaak wat wils. Voor al onze kazen geldt in algemene zin dat ze zacht, romig, smaakvol en smeuïg zijn. Na 2 weken gaan de kazen bij ons weg om in het boerenkaaspakhuis op smaak te komen. Daar liggen ze 2 maanden tot een jaar om vervolgens verkocht te worden op marken, in winkels in Nederland. Maar ook in het buitenland.”

Groots boeren met aandacht voor het kleine: nestbescherming van weidevogels.

“Afhankelijk van het weer, staan onze koeien - van april tot en met oktober - buiten in de groene wei. We hebben Holstein-Frisian waarbij we nu de goeie eigenschappen van Zweeds roodbont en Montbéliarde inkruisen. Het doel hiervan is een sterkere koe te krijgen die ook gezond ouder kan worden. Bijkomend voordeel van het inkruisen is dat de eiwit en vetgehaltes in de melk hoger worden. En dat is weer beter voor de kaas. Op ons bedrijf denken we ook om de weidevogels. We beschermen nesten en maaien en bemesten de slootkanten in lente en zomer niet. Hierdoor krijg je bloem- en kruidenrijke begroeiing die voedsel en beschutting biedt voor de kuikens.”