Familie Lekkerkerker

“Wij zijn Harry en Gerda Lekkerkerker uit Montfoort. Samen maken we elke dag de lekkerste boerenkaas. Wij komen allebei uit een familie van kaasmakers. Van de Lekkerkerker kant gaat de geschiedenis van het kaasmaken ruim 100 jaar terug. De fijne kneepjes van het kaasmaken zijn van generatie op generatie doorgegeven. Onze kazen vallen regelmatig in de prijzen. De melk die we gebruiken, komt van onze eigen koeien. We hebben er zo’n 90: ‘fifty-fifty’ Holstein Frisian en Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ). Dit laatste is een roodbont ras dat van oudsher langs de grote rivieren graast. Het behoort tot het levend erfgoed. Ze zijn sterk en hebben geen krachtvoer nodig om toch goed te presteren. Van begin april tot eind oktober staan onze koeien lekker in de wei. In de stal zijn voorzieningen aangebracht, zoals rolborstels, om het ze ook daar naar de zin te maken.”

In het licht van de toekomst: zonnestroom voor ons en onze omgeving.

“Onze familie heeft al generaties lang boerderijen hier in de omgeving. Sinds 1991 werken we op onze eigen boerderij. Eerst met Harry’s ouders, maar nu runnen mijn man en ik het bedrijf. Onze zonen Jan en Daniël helpen ons op zaterdag en als wij op vakantie zijn. Onze beide dochters zijn het huis al uit, maar dragen tijdens vakanties ook hun steentje bij. De een is lerares Frans en de ander werkt in de supermarkt, maar voor hun geen Franse of supermarktkaas. Elke week halen ze hier hun stukje ‘kaas van het huis’, dat vinden ze het lekkerst. Wij zijn best wel bezig met de toekomst. Recent hebben we 3.600 zonnepanelen geplaatst. Daarmee leveren we stroom voor 1.000 huishoudens. We willen zelf meer gaan elektrificeren, zoals elektrisch rijden en we oriënteren ons nu ook op elektrische trekkers. Verder zijn we bezig met circulair boeren. De wei die we overhouden van de kaasproductie gaat naar de varkensfokkerij. Ook hebben we een mestscheider die het water uit de mest haalt, waardoor je dikke fractie overhoudt. Na verhitting en zuivering gaat dit als meststof naar Franse wijnboeren.”

Boeren Goudse, jong en oud. Het hele jaar rond vol en smeuïg van smaak.

“In lente en zomer eten onze koeien mals gras en in de winter krijgen ze speciale brok. Dit geeft melk waarmee we het hele jaar door de lekkerste kaas kunnen maken en een constante kwaliteit gegarandeerd is. Mijn man verzorgt en melkt de koeien en ik maak de kazen. Echter, de kaaswrongel doen we altijd samen in het vat. Vier dagen in de week maken we kaas en deze brengen we elke dinsdag weg. We produceren jonge en oude Boeren Goudse kaas in de varianten van 12 en van 20 kilo van echte rauwe weidemelk. De kazen zijn volvet (58%) en lekker vol en smeuïg. De kazen van 12 kilo kunnen met 3 weken al naar het boerenpakhuis van Zijerveld. De 20 kilo kazen werken we droger af, waardoor ze langer kunnen rijpen. Als oude kaas zijn ze volledig op smaak. In 2011 en 2012 hebben we goud gewonnen met onze kazen tijdens de Cum Laude Awards. Maar we scoren eigenlijk altijd wel hoge ogen. In 2020 wonnen we bijvoorbeeld zilver.”