Familie Cromwijk

Wij zijn Cor en Alie Cromwijk uit Papekop. We hebben 4 kinderen en wij maken sinds ons trouwen Boerenkaas. Cor is hier op de boerderij opgegroeid. Hij is dus helemaal vergroeid met de omgeving. Het mooie aan het maken van Boerenkaas is voor ons dat je een prachtig eindproduct van je melk krijgt.

250 jaar oude boerderij

We weten dat de boerderij in 1770 al bewoond was, al bestaan er niet meer veel delen uit die tijd. Gaandeweg is er natuurlijk veel veranderd. We zijn flink aan het verbouwen geweest, maar het is nooit een optie geweest om alles van de grond af opnieuw op te bouwen. We werken op historische grond. Het oude karakter willen we behouden.

Volvette Leidse Boerenkaas

Toen we net begonnen met kaasmaken, maakten we volvette Goudse kaas. Op een gegeven moment zeiden de kenners dat ons zuivel geschikt was voor Leidse kaas. Dat is magere kaas met komijn. Via die Leidse kaas zijn we vertrouwd geraakt met komijn. Later hebben we de stap gemaakt naar volvette kaas met komijn. Zo is ons assortiment steeds groter geworden.

Perfect gelijkmatige verdeling van komijn

Het overgrote deel van de kaas die we maken, is dan ook komijnekaas. Mensen zeggen dat onze kaas zo bijzonder is, omdat de komijn er zo gelijkmatig door heen verdeeld zit. En dat is niet eenvoudig voor elkaar te krijgen. Vaak zakt het komijn naar één kant, maar bij ons dus niet. Hoe we dat doen? Ja, dat is dus het bekende geheim van de smid!