Familie van Kesteren

“Wij zijn de familie van Kesteren uit Molenaarsgraaf, een hecht familiebedrijf. Ik kom uit een gezin van 12 kinderen. Daarvan zijn alleen mijn broer en ik in de kaas gestapt. We runnen dit bedrijf samen met onze moeder en vader. Onze vrouwen helpen samen met onze vader mee in het kaaspakhuis. Mochten we handen tekort komen, dan zijn er binnen onze familie altijd mensen bereid om bij te springen. Kaasmaken vinden we een fantastisch proces. Vroeg in de ochtend gaan we aan de slag met de pure en verse melk van onze eigen koeien. Na het toevoegen van zuursel en stremsel ontstaat de wrongel. Daarna gaat de wrongel onder de pers en hebben we onze eigen heerlijke boerenkaas. Prachtig is dat.”

Pure weidemelk geeft een heerlijke graskaas die lekker vol en romig van smaak is.

“In 2016 hebben we een nieuwe stal gebouwd en toen kwam de oude ‘Hollandse stal’ vrij. We bedachten met elkaar dat we daarin wel een kaasmakerij konden beginnen. We hebben vervolgens alles zelf verbouwd en medio 2018 legden we onze eerste eigen kaas op de planken. De pure, rauwe melk voor onze kaas komt van onze eigen koeien. We hebben er zo’n 145 Holstein-Frisians, zwartbont. Onze koeien staan zoveel mogelijk in de wei. Want weidemelk geeft een heerlijke graskaas die lekker vol en romig van smaak is. Wij voeren daarnaast een ‘zuivelbalansbrok’ bij om het hele jaar door een goede smaak aan de kaas te hebben. Want ’s winters is er natuurlijk geen vers gras.”

Wij doen zo goed mogelijk ons best om de natuur in deze polder te beschermen.

“Onze boerderij ligt middenin de polder. Wij doen zo goed mogelijk ons best om de natuur hier te beschermen. Als je door de weilanden loopt, hoor je de prachtige geluiden van weidevogels. Dit klikt mij als muziek in de oren. Wij investeren in verduurzamende middelen, zoals: warmteterugwinning op de koelmotor van de melkkoeling en energiebesparende frequentieregelaars. Andere zaken zoals zonnepanelen en dergelijke hebben onze aandacht. Want we doen wel aan modernisering. Nu maken we bijvoorbeeld alleen Goudse Boerenkaas, maar in de toekomst willen we ook kruidenkazen gaan maken.”

Onze Boeren Goudse kaas wordt op een leeftijd van 8 `a 12 weken aan de consument verkocht.

“De kazen die we maken rijpen hier tot zo’n 2 à 3 weken. Daarna gaan ze naar het boerenkaaspakhuis van Zijerveld om verder op smaak te komen. Als ze zo’n 8 à 12 weken oud zijn, worden ze verkocht aan de consument.”