Familie Rotteveel

“Ik ben Erik Rotteveel. Samen met mijn vrouw en twee kinderen leven we in en van de Veender- en Lijkerpolder. Da’s middenin het Groene Hart en we hebben ook hart voor dit gebied. We zetten ons in voor het behoud ervan. Naast boer en kaasmaker voel ik mij ook natuurbeheerder. We willen op ons bedrijf klimaatneutraal en zonder kunstmest werken. Met zonnepanelen op de stal en een kleinschalige windmolen zijn we inmiddels zelfvoorzienend in energie. We doen ook aan weidevogelbeheer. Onder meer met uitgesteld maaien, bloem- en kruidenrijk gras en nestbeheer. Mijn ouders hadden al aandacht voor de weidevogels en wij hebben die goede gewoonte overgenomen.”

Wij zijn ervan overtuigd dat vers gras de sleutel is tot een mooi product.

“Wij hebben zo’n 80 melkkoeien en 10 stuks jongvee. Een combinatie van Holstein-Frisian, Montbéliard en Zweeds Roodbont. Het zijn in ieder geval koeien die goed met gras kunnen omgaan, want daar moeten ze het hoofdzakelijk van hebben. We streven ernaar om ze zoveel mogelijk buiten te laten grazen, omdat we ervan overtuigd zijn dat vers gras de sleutel is tot een mooi product. We proberen dan ook zo lang mogelijk qua uren en dagen onze koeien te weiden. We houden rekening met het voer van de koeien om de smaak van de melk zo puur en natuurlijk mogelijk te houden. Vooral de onverzadigde vetzuren zijn belangrijk.”

In 2021 waren we ‘overall’ winnaar tijdens de Cum Laude Awards. Toch wel een bekroning op je werk.

“Wij maken kaas in houten vaten. Dat is bewerkelijker, maar houten vaten houden de warmte beter vast en zo verzuurt de kaas beter, wat weer beter is voor de rijping. Wij maken zogenaamde kruimelkaas door wrongeldeeltjes los in het vat te doen. Zo krijg je een fijnere structuur met kleinere gaten, evenwijdig verdeeld over de kaas. De kaas maak ik samen met Rutger Daalmeijer. Hij is al meer dan 15 jaar mijn vaste inhuurkracht hiervoor. Ik maak 5 dagen in de week kaas. Onze kaas wordt hoofdzakelijk verkocht vanaf 9 maanden tot een jaar oud. Dan zit er echt een ‘pikantje’ aan met een stevige bite. De smaak is zuiver en puur. In 2021 waren we ‘overall’ winnaar tijdens de Cum Laude Awards. Toch wel een bekroning op je werk.”

Wilt u meer weten?

Bezoek de website van Rotteveel Boerenkaas