Familie De Vos

 

Mijn naam is Theo de Vos. Wij vinden dat als je Boerenkaas maakt, dat je dan ook je koeien buiten moet laten lopen. Dat is niet alleen goed voor onze 120 koeien, maar ook voor ons. We vinden namelijk dat iedereen moet kunnen zien wat het leven op de boerderij inhoudt. En als de koeien buiten staan, krijgen mensen daar eerder een goed gevoel bij dan wanneer de koeien altijd maar op stal staan. Al met al draagt het bij aan een steeds beter imago voor de boerenbedrijven. Ook onze boerenkruidenkazen dragen daar natuurlijk aan bij.

Prachtige plek vol historie

Samen met mijn broers heb ik begin jaren tachtig de boerderij in Lopik overgenomen van onze vader en moeder. Bij hen was de rolverdeling zoals je het vaak zag: vader molk de koeien, moeder maakte de kaas. Van haar heb ik het vak van kaasmaken geleerd. De geschiedenis van onze boerderij gaat ver terug, want in de gevel zit een steen van 1601!

Een echt familiebedrijf

Onze boerderij wordt draaiende gehouden door mij en mijn 2 broers. De rolverdeling staat vast: mijn broer Piet doet de koeien. Mijn andere broer Hans neemt de varkens en mechanisatie voor zijn rekening. Ikzelf draag zorg voor de kaasmakerij en boekhouding. Dat we met zijn drieën werken is ideaal, want zo kunnen we werk van elkaar overnemen als dat nodig is. Dat geeft een stukje vrijheid. Als ik er niet ben, wordt het kaasmaken overgenomen door mijn schoonzus of mijn jongste zus. We zijn dus echt een familiebedrijf, dat is altijd al zo geweest.

Boerenkaas met smaakmakers

Wij maken de lekkerste boerenkazen met kruiden als smaakmakers. Bijvoorbeeld met een Italiaans tintje als toevoeging: Pesto, Rucola of onze Boerenkaas met Italiaanse kruidenmix. Deze kruiden worden eerst voorgekookt. Het is belangrijk dat de gedroogde kruiden verzadigd zijn met water, anders zouden ze het vocht onttrekken aan de kaas. Echte Boerenkaas moet natuurlijk lekker smeuïg zijn. En dat is die van ons!

Prijswinnende Boerenkaas

Onze kaas is een aantal jaren geleden zelfs uitgeroepen tot de beste boerenkruidenkaas van Nederland! De jury oordeelde dat onze kaas 'robuust, mooi gesmeerd, romig en vooral zacht is'. Wij hopen natuurlijk dat iedere kaasliefhebber daar net zo over denkt. Want genieten is het hoor, zo'n zacht kruidenkaasje bij de borrel!