Familie Korevaar
“Wij zijn Gerard en Tineke Korevaar uit Brandwijk, dat ligt in het hartje van de Alblasserwaard. Een prachtig gebied met mooie luchten en weidse gezichten over de weides en het water. We runnen dit boerenbedrijf met z’n zessen: m’n vrouw en ik, mijn dochter en schoonzoon en mijn broer en zijn vrouw. Van onze vijf dochters had alleen de oudste interesse om samen met haar man in de kaas te gaan. De andere dochters hebben voor de zorg, kinderopvang en het onderwijs gekozen. In 1980 zijn wij hier met kaas begonnen, maar onze ouders maakten ook al kaas. In het kaasmaken zijn we zeker niet onsuccesvol. We hebben meermaals gewonnen bij de Cum Laude Awards en ook bij de Jan den Besten Trofee.”
Wij hebben gezonde en sterke melkkoeien die goed gras verdragen en lekker buiten kunnen grazen.
“Wij zijn zeven dagen per week in de weer met ons werk. Maar op zondag doen we het wat rustiger aan. Dan doe je het hoognodige en wordt er ook geen kaas gemaakt. Toch moet het voeren en melken natuurlijk wel gebeuren. We zijn doorgegroeid naar zo’n 100 koeien, dit zijn driewegkruisingen tussen Holstein-Frisian, Montbéliarde en Zweeds Roodbont. Dit geeft een gezonde en sterke melkkoe die heel goed gras kan verdragen. Wij hebben de koeien veel buiten. In de stal hebben we voorzieningen getroffen voor het comfort van de koeien, zoals koeienborstels en ventilatoren voor frisse lucht en koeling in de zomer. Met onze 375 zonnepanelen kunnen we grotendeels in onze eigen energiebehoefte voorzien.”
Kenmerkend voor onze kaas is dat hij lekker zacht, smeuïg en smaakvol is. Dankzij een speciaal recept.
“Op de grond in de Alblasserwaard is alleen maar veeteelt mogelijk. Onze koeien eten voornamelijk gras, en dat komt terug in de smaak van onze kaas. Vers gras, vooral in de zomer, geeft een iets zachtere smaak aan de kaas. Wij houden het in het kaasmaken puur bij de Goudse kaas. De naturel versie, gemaakt van rauwe melk. Kenmerkend voor onze kaas is dat hij zacht, smeuïg en bijzonder smaakvol is. Het geheim daarvan schuilt in ons speciale recept. Met 3 weken gaat onze kaas naar het boerenkaaspakhuis om door te rijpen. Met 10 à 12 weken kan hij gegeten worden. We houden altijd een paar kazen achter voor thuisgebruik. Die rijpen we zelf. Onze kinderen zijn allemaal groot geworden met kaas op brood en lusten onze kaas graag. Behalve de jongste, die eet liever wat anders. Maar ja, smaken verschillen nu eenmaal.”