Familie Overbeek

 

Mijn naam is Sjors Overbeek. Ik werk met mijn broer en twee personeelsleden op onze eigen kaasboerderij in Benschop. We hebben zo'n 160 melk- en kalfkoeien en daarnaast houden we ook nog varkens. We streven efficiëntie en een constante kwaliteit na. Daarom worden onze koeien bijvoorbeeld gemolken met de melkrobot.

Van jongs af aan in Boerenkaas

Mijn vader is op deze boerderij komen werken in 1950. Tien jaar later heeft hij de boerderij overgenomen, waarna de boerderij daarna weer door mij en mijn broers is overgenomen. Mijn vader is hier komen werken toen hij een jaar of vijftien was. Mijn vader is met zijn tijd meegegaan en besloot om slechts één keer per dag kaas te maken. Dat was destijds al een hele stap. Zo is hij stukje bij beetje gegroeid. Daar gingen wij als zonen natuurlijk in mee. Het kaasmaken had meteen mijn interesse, als kleine jongen al. Ik doe het nu nog elke dag met veel plezier.

Het hele jaar door zachte Boerenkaas

De koeien eten in de zomer veel vers gras. Dat komt ten goede aan de zachte structuur van de kaas. Ook in de winter willen we graag een zachte kaas leveren. Dat bereiken we door in de wintervoeding onverzadigd vet in de voeding mee te nemen. Dat krijg je dan ook in de kaas. Zo leveren we het gehele jaar lekkere zachte Boerenkaas.

Heerlijke kruidenkazen

We proberen altijd de nieuwste ontwikkelingen op te pakken. Onze koeien worden bijvoorbeeld gemolken met melkrobots. Maar het is ook terug te zien in onze moderne kaasmakerij, waar we heel trots op zijn. Het principe van kaasmaken is hetzelfde gebleven in vergelijking met dertig jaar geleden, maar we hebben tegenwoordig meer mogelijkheden.

Nu maken we bijvoorbeeld meer specialiteiten, zoals kruidenkazen (onder meer brandnetel, tomaten-olijf, mosterd, fenegriek, tuinkruiden, sambal) en vierkante kazen. We proberen voorop te lopen met nieuwe kazen. Daarom experimenteren we regelmatig met nieuwe receptuur.

 

CUM LAUDE AWARDS

De Cum Laude Awards is de enige jaarlijkse landelijke verkiezing voor zelfzuivelende boeren die op ambachtelijke wijze hun kazen en andere zuivel maken op de boerderij. De kazen worden door professionele keurmeesters beoordeeld op uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?) en natuurlijk het allerbelangrijkste: de geur en de smaak. Onze Boeren Kruidenkaas Brandnetel is in de prijzen gevallen tijdens de Cum Laude Awards 2020.