Familie Verhoef

“Ik ben Johan Verhoef. Samen met mijn vrouw Daniëlle maak ik echte Goudse Boerenkaas van loeiverse melk van onze eigen koeien. Mijn ouders zijn in 1975 hier in Nieuwerbrug aan de Rijn gekomen en begonnen met kaasmaken. Wij hebben het bedrijf in 2015 van ze overgenomen. Wij behoren tot de grotere boerenkaasmakers. We runnen dit bedrijf samen met kompaan Arend-Jan Lugthart en een aantal deeltijdwerkers. In totaal zo’n 6 mensen. Direct na de overname hebben we de hele kaasmakerij vernieuwd. We gebruiken een gesloten kaas- en draineerbak. Dat geeft de beste hygiëne, wat uiterst belangrijk is als je in ons volume met rauwe melk werkt. Mijn schoonmoeder helpt bij het nog immer ambachtelijke proces van het kaasmaken. Al onze kazen worden met aandacht en zorg gemaakt.”

Alle kaas begint met melk. Voor de béste melk moet je elke dag aandacht hebben voor het voeren en verzorgen van de koeien.

“We zijn gestadig gegroeid en hebben een andere boerderij overgekocht. Het aantal koeien is toegenomen tot 373. Alle melkkoeien zij nu hier, het jongvee houden we bij het andere bedrijf. Wij werken al vanaf het begint met Frisian-Holstein, omdat dit ras ons goed bevalt. De koeien staan meestal in de stal. Hoewel de grond hier perfect is voor veeteelt, is de draagkracht van de bodem te matig voor zo’n grote hoeveelheid koeien. Bovendien willen wij een constante, jaarronde kwaliteit kaas en dat lukt niet als koeien alleen maar buiten staan. Dan krijg je seizoensinvloeden in de smaak. Om die reden voeren wij onze koeien het hele jaar door hetzelfde: gras en maïs van ons eigen land en daarnaast bostel en krachtvoer. De stal is modern en voorzien van diepstrooiselboxen. Meer werk voor ons, maar maximaal comfort voor de koe.”

Een lekker constante, frisse en volle kaassmaak. Dat verkoopt beter en dat smaakt lekkerder.

“Vanwege het brandgevaar en de elektromagnetische straling die zonnepanelen afgeven, hebben wij die niet op de daken van onze stallen. Wij zien meer in boerenwindmolens en zonnecollectoren. Dus daar richten wij ons nu op om zo duurzaam mogelijk Goudse, rauwmelkse Boerenkaas te maken. Wij maken ze van 12 en 16 kilo. Ze gaan hier met 14 dagen weg. De rijping tot jong belegen, extra belegen en oud geschiedt in het boerenkaaspakhuis in Bodegraven. Daar komen ze helemaal op smaak. Zelf vind ik onze kaas een frisse, volle smaak hebben. Lekker constant, het hele jaar rond. Dát is onze grote kracht en dat vindt de kaasboer ook plezierig om mee te werken. Mijn vrouw haalt nog wel eens een kruidenkaasje in huis, want die maken we niet, maar verder eten we altijd onze eigen kaas. Onze oude kaas is in de prijzen gevallen tijdens de Cum Laude Awards 2020.”