Familie De Wit

“Wij zijn Matthijs en Maaike de Wit van Kaasboerderij ‘De Houdycker’. We zijn de derde generatie die op deze plek boert. Jarenlang hebben we Boeren Goudse gemaakt, maar begin 2014 zijn we overgestapt op Kamerikse Blauw Klaver. Een zachte blauwschimmelkaas. Deze puur Hollandse, blauw geaderde kaas dankt z’n naam aan boerderij Het Klaverblad in Harmelen. De receptuur ervan dreigde verloren te gaan, maar wij hebben deze kunnen overnemen. Inmiddels hebben wij er helemaal ons eigen product van gemaakt. En niet zonder succes.”

Onze blauwschimmelkazen zijn een arbeidsintensief en 100% natuurlijk product met een eetbare korst.

“Kamerikse Blauw Klaver is een arbeidsintensief product. De kazen van 1,5 kg worden met de hand gemaakt. Het toevoegen van de schimmel komt heel precies, omdat we een milde smaak willen. Om de schimmelcultuur zuurstof te geven, zodat de smaak zich kan ontwikkelen, prikken we handmatig gaatjes in de kazen. De kazen worden afgewerkt met zwarte, plantaardige koolstof. Dit geeft een eetbare korst. Onze kazen zijn een 100% natuurlijk product. Duurzaamheid vinden wij belangrijk. We doen ook mee met initiatieven op dit gebied met onze afnemers. En met onze 800 zonnepanelen zijn we veel meer dan zelfvoorzienend.”

Een zelfredzame, gelukkige en gezonde koe is waar de zelfkazende boer naar streeft.

“Als het weer het toelaat, lopen onze koeien buiten. We hebben er zo’n 120. Van origine hadden we het roodbonte Maas-Rijn-IJsselvee, maar we hebben ingekruist met Holstein-Frisian en Fleckvieh. Dit alles met de bedoeling om een zelfredzame koe te krijgen. Als kaasboer moet je namelijk je tijd en aandacht verdelen over zowel het boeren- als het kaasbedrijf, en het moet in beide gevallen goed zijn. Onze koeien hebben het in ieder geval goed. Met 60 hectare land en ruime stallen hebben ze overal de ruimte. Ook zijn er voorzieningen zoals een koeborstel en een melkrobot. Met zo’n robot kunnen ze zelf bepalen wanneer ze gemolken worden. En dat vinden ze prettig.”

Mensen nemen er de moeite voor om een mailtje te sturen dat ze onze kaas erg lekker vinden.

“Pure en zuivere melk is de basis voor ons ambachtelijke product. Omdat onze koeien veel buiten lopen en grazen, verandert de samenstelling van de melk per seizoen iets. Dit vraagt veel vakkennis. Ik moet daar namelijk rekening mee houden bij het kaasmaken. Maar voor alle tijd en aandacht krijg je ook iets terug. Zo ontvang ik wel eens mailtjes met reacties van mensen dat ze onze kaas heel lekker vinden: erg leuk! Met Cum Laude zijn we in de prijzen gevallen. Ja, we doen het eigenlijk best wel goed in kaaskeuringen en wedstrijden. Al met al hebben we een heel leuk vak en een uniek en onderscheidend product.”

Wilt u meer weten?

Bezoek dan de website van kaasboerderij De Houdycker