Familie De Jong

“Ik ben Maarten de Jong. Ik run dit bedrijf in Streefkerk in de Alblasserwaard, samen met mijn vader. Mijn vrouw werkt deels buitenshuis, maar springt - als het nodig is en kan - wel bij. Want het is een echt familiebedrijf. Mijn broer zat ook in het bedrijf, maar die is nu op zichzelf. We hebben het bedrijf opgesplitst. We hadden eerst twee boerderijen, waarbij we deze locatie gebruikten voor het melkvee en de andere voor het jongvee. We hebben beide bedrijven nu verzelfstandigd. Ik kom uit een groot gezin van 11 kinderen, maar alleen mijn broer en ik zijn met het boerenbedrijf doorgegaan.”

Weidemelk geeft een lekker zachte kaas. Om ook ‘s winters een zachte kaas te kunnen maken, geven we de koeien een speciale brok.

“Ons koeienaantal is door de jaren omhoog en omlaag gegaan. Mede door de opsplitsing van het bedrijf. Nu hebben we rond de 95 koeien: Holstein-Frisian, maar niet helemaal raszuiver, omdat we soms stieren gebruiken van andere rassen, zoals Montbéliarde. Wij doen niet aan KI, maar houden het puur natuur. Onze koeien gaan zoveel mogelijk naar buiten om te grazen. Want weidemelk geeft een lekker zachte kaas. Om dit ook ’s winters mogelijk te maken, voeren we de koeien bij met een speciale brok. We doen in ons bedrijf aan vogelbeheer, onder andere met uitgesteld maaien en slootkantbeheer. Verder doen we aan nestbescherming. Onze weides zijn bloem- en kruidenrijk. Hier zitten nog grutto’s, scholeksters, graspiepers, tureluurs, kieviten en andere weidevogels. We hebben 42 hectare van onszelf en huren er 8 hectare bij. Al die ruimte hebben we nodig.”

Het mooie van échte Boerenkaas is dat de smaak van boer tot boer verschilt.

“We zijn bezig met verduurzaming. Onder meer met zonnepanelen. Het drinkwater van de koeien wordt opgewarmd met warmte van de voorkoeler van de melk. Vinden ze heerlijk dat opgewarmde water als het buiten koud is. We gebruiken pure, niet gepasteuriseerde melk voor onze kazen. We maken er Boeren Goudse kazen van 12 kilo van. Wij besteden veel aandacht aan het voer voor de koe en de gezondheid van de koeien. Dat proef je terug in de melk en dus ook in een rijkere smaak van de kaas. Het mooie van Boerenkaas is dat de smaak van boer tot boer verschilt. Wij doen niet veel mee met kaaskeuringen. Natuurlijk doen we wel altijd ons uiterste best om een zo goed mogelijk product te maken. En we weten precies hoe lekker het is, omdat we altijd onze eigen kaas op de boterham doen.”

Ik vind dit erg leuk werk. Vooral de afwisseling tussen het boerenbedrijf en de kaasmakerij.

“Onze kaas gaat met twee weken oud naar het boerenkaaspakhuis van Zijerveld om daar gerijpt te worden. Hij wordt meestal als jong belegen verkocht. Ik vind dit erg leuk werk om te doen. Vooral de afwisseling. Kaasmaken vind ik leuk, maar ik vind het ook leuk om het land op te gaan. Mijn zoontje is nog maar heel jong, maar hij vindt het boerenbedrijf met de dieren prachtig. Helemaal schitterend vindt hij een ritje op de trekker. Veilig in de gordels en Maxi-Cosi, natuurlijk.”