Familie Kuiper

“Wij zijn Jan en Thera Kuiper. Onze zuivelboerderij ligt in de waterrijke Alblasserwaard, vlakbij werelderfgoed Kinderdijk. Dit zijn de beroemde windmolens die meehelpen het polderwater op peil te houden. Ze zijn ook een echte toeristentrekpleister. Ons bedrijf omvat een kaasmakerij, veehouderij, zaal en winkel. De winkel is tevens een proef- en testlocatie waar wij reactie vragen en krijgen van onze klanten. Moet er bijvoorbeeld ietsje minder pesto in de pestokaas? Of nét een beetje meer truffel in de truffelkaas..? Met deze wetenschap en ons vakmanschap laten we onze klanten op de beste wijze genieten van wat de natuur hier te bieden heeft. Met lokale verkoop hou je de keten kort, wat duurzamer is. Want ook duurzaamheid vinden we belangrijk. We zijn met 1.100 zonnepanelen zelfvoorzienend en doen ook aan warmteterugwinning.”

We hebben hier een band met onze koeien. Want het goede dat je ze geeft, geven ze terug in de melk.

“We doen ons werk met een hecht team van zo’n 9 mensen, waaronder mijn zoon. Sommigen werken hier al ruim 30 jaar. Da’s best wel bijzonder. We hebben circa 250 koeien en 150 stuks jongvee. Het merendeel is Holstein-Frisian, maar er zit ook een Franse Montbéliarde, een Groninger Blaarkop en een Belgisch Witblauw tussen. Deze laatste is eigenlijk een vleeskoe en geeft bescheiden melk, maar mijn schoondochter vond haar zo leuk. Daarom hebben we haar gehouden, want we hebben hier een band met onze koeien. Ik ken ze allemaal. Als er eentje later dan gebruikelijk bij het melken verschijnt, weet ik dat er iets mis is. Ik zie ook meteen of de koeien het buiten wel naar hun zin hebben... Ja, we denken hier goed om ze. Wat je geeft, krijg je namelijk weer terug. Goede verzorging en goed voer zorgen voor goede melk. En dat is weer de basis voor een goed eindproduct.”

Ons best bewaarde geheim is hoe wij light kazen maken met maximale smaak.

“Naast diverse soorten volvette boerenkaas maken we karnemelk, yoghurt, kwark, ouderwetse papsoorten en roomboter en slagroom. We leveren aan de beste restaurants. In de loop der jaren zijn we ook begonnen met het maken rode komijnekaas en light kazen. Met veel proberen en proeven hebben we hiervoor een receptuur ontwikkeld die een laag vetgehalte met een rijke smaak combineert. Dit recept is ons veel waard. Het is eigenlijk ons best bewaarde geheim. Op verzoek van klanten maken we ook kruidenkazen. Maar liefst 46 in totaal. Onze ‘chimichurri’ kruidenkaas heeft in Wisconsin goud gewonnen. Prachtig toch?”