Familie Van Eck-Leroy

“Wij zijn Arie en Hanna van Eck, samen met onze vier kinderen wonen we in het Utrechtse Montfoort. Onze boerderij is al vanaf 1860 in de familie. Ik ben hier geboren, net als mijn vader. Want mijn overgrootvader boerde hier ook al. Voor mij was het al op jonge leeftijd duidelijk dat ik bedrijf van mijn vader over zou nemen. En mijn zoon gaat ook in de maatschap als hij zijn studie aan de Hogere Landbouwschool heeft afgemaakt. Dit vak is zoveel meer dan kaasmaken. Het is ook boerenbedrijf met alles wat daarbij komt kijken. Het bijzondere van het maken van boerenkaas is dat je het hele proces in handen hebt. Je levert een écht fysiek product af en je maakt écht meerwaarde van je melk. We hebben er ontzettend veel plezier in om dat te doen.”

Comfort en welzijn van de koeien staat bij ons voorop. Mijn dochter kent alle koeien bij naam.

“Ons werk begint ’s morgens met melken en daarna gaan we kaasmaken. We hebben nu 60 koeien. Mijn middelste dochter, die dierenarts wil worden, kent alle koeien bij naam en heeft er een band mee. Da’s heel mooi om te zien. We zorgen goed voor onze koeien. Als het weer het toelaat, gaan ze lekker in de wei. Comfort en welzijn van de koeien staat bij ons voorop. Net als duurzaamheid. We dekken onze elektriciteitsbehoefte met eigen zonnepanelen. Met gas kunnen we nu nog niet energieneutraal werken, maar in de nieuwe kaasmakerij die we gaan bouwen, willen we helemaal van het gas af. Mits er een goed verdienmodel is, natuurlijk. We moeten hiervoor namelijk uitbreiden naar 120 koeien. De procedures zijn inmiddels opgestart, maar het is afwachten.”

Al onze kaas is échte, zuivere en rauwmelkse boerenkaas. En die lusten we zelf ook graag…

“Wij streven om een smedige en lekker zachte, rauwmelkse kaas te maken die vol van smaak is. We letten hierbij op wat de consument graag lust. Eens in de vier of zes weken maken we een week lang Boeren Goudse met komijn. Verder maken we Boeren Goudse Oplegkaas. Deze kazen zijn zo groot als een karrewiel en wegen zo’n 25 kg. Ze rijpen minimaal 1 jaar. In die tijd ontwikkelen ze heel veel smaak. Al onze kaas is échte, zuivere Boerenkaas. En die eten we zelf ook graag. Sterker nog: we halen zelf nooit andere kaas in huis. We doen het goed bij de Cum Laude Awards. Onze belegen en komijn zijn al eens in de prijzen gevallen. Ja, wij maken kaas voor mensen die goede smaak weten te waarderen. Daar doen we het voor.”