Familie Warmerdam

Ik ben Theo Warmerdam uit Warmond. Op de Sophiahoeve maken we Boeren-Leidsekaas. Een kaas met traditie, die zo herkenbaar is door de roodbruine korst. Niet alleen onze kaas is bijzonder, onze koeien zijn dat zeker ook. We houden namelijk zo'n 50 rode en zwarte Groninger Blaarkoppen, een ras dat je niet veel ziet. Die twee elementen samen maken ons bedrijf best uniek.

Kaas maken op de Sophiahoeve

Onze familie maakt al ruim 200 jaar kaas. Eerst in Voorhout en sinds 1923 op de boerderij waar we nu zitten: de Sophiahoeve in Warmond. Ik ben hier geboren en altijd gebleven. Natuurlijk hielp ik als klein jongetje al mee op de boerderij. De interesse voor kaasmaken is altijd gebleven. Sterker nog, het is steeds meer gegroeid! Ik vind het mooi om te zien dat mijn kinderen dezelfde interesse in het vak hebben als ik. Ze helpen al regelmatig mee met allerlei hand en span diensten in en om het bedrijf.

Bijzondere kaas met historie

We maken Boeren-Leidsekaas met sleutels, het wapen van Leiden. Die sleutels worden met een zakpers op de korst gedrukt. Het is een magere kaas met komijn. Stevig en ietwat kruimelig van structuur. Deze kaas wordt van oudsher gemaakt van afgeroomde melk, met slechts een vetgehalte van tussen de 30 en 40 procent. Daarom wordt Boeren-Leidse in het rijkskaasmerk aangeduid met 30+. Dat het een bijzondere kaas is, blijkt ook wel door het feit dat Boeren-Leidsekaas met sleutels sinds 1997 een Europees beschermde oorsprongsbenaming is.

Erkenning van kwaliteit

We staan voor de kwaliteit van onze kaas. Het is dan ook mooi dat die wordt erkend door kaaskenners. We hebben al 6 keer de Winterkeuring van de Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers gewonnen. Ook zijn we bijzonder trots dat we al meerdere keren bekroond zijn bij de Cum Laude keuring, de belangrijkste erkenning voor Boerenkaas.

 

CUM LAUDE AWARDS

De Cum Laude Awards is de enige jaarlijkse landelijke verkiezing voor zelfzuivelende boeren die op ambachtelijke wijze hun kazen en andere zuivel maken op de boerderij. De kazen worden door professionele keurmeesters beoordeeld op uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?) en natuurlijk het allerbelangrijkste: de geur en de smaak. Onze Leidse kaas is in de prijzen gevallen tijdens de Cum Laude Awards 2020.