Familie De Bruin

 
Ik ben Lineke de Bruin uit Bodegraven. Samen met mijn man Jaap en onze 3 kinderen wonen en werken we aan de rand van het dorp. De familie van Jaap was al helemaal thuis in het bereiden van Boerenkaas en ik heb het stokje overgenomen. Zelf had ik geen achtergrond op dat gebied, maar ik heb het van zijn familie en door cursussen geleerd. En ik leer nog elke dag.

Koeien horen in de wei

We hebben 40 melkkoeien, die het land ingaan zodra het weer het toelaat. Begin april hopen we dat onze koeien naar buiten kunnen. Vóór die tijd zijn ze al onrustig. Ze wéten dat het moment er bijna is en zijn dan ook ontzettend blij als ze eindelijk mogen. Met bokkensprongen gaan ze dan de wei in. We zijn groot voorstander van koeien in de wei. Het is niet alleen fijn voor de koeien, het buitenleven komt ook terug in de smaak van de kaas.

Pure Boerenkaas

Onze kaas ligt over het algemeen als Belegen in de winkel. Die kazen van 16 kilo per stuk hebben zes maanden tot een jaar de tijd gekregen om te rijpen. Die tijd geven we ze graag. Hoe ouder onze kaas, des te beter de smaak. Doordat we onze koeien zo veel buiten hebben staan, is de kaas heerlijk zacht. Onze koeien eten dan alleen gras. Daardoor is onze kaas lekker zacht. Het is fijn dat kenners dat ook proeven. We gooiden al een paar keer hoge ogen bij de belangrijke Cum Laude keuring.