Familie De Bruin

“Wij zijn familie de Bruin. Wij, Jaap en Lineke en zoon Jurjan, zijn de trotse boeren van dit bedrijf. In onze familie is een lange traditie van kaasmaken. Wat wij nog velen jaren door willen zetten. Wij hebben een relatief klein bedrijf met 50 melkkoeien. Klein blijven is een bewuste keuze. Wij zien het als toekomstbestendig, omdat wij op ouderwetse (eigen)wijze kaas willen maken.”

Kaasmaken begint bij de bron. Pure weidemelk is onze grote kracht.

“De lekkerste boerenkaas maken begint bij de bron: melk. Onze koeien staan zo lang mogelijk in de wei. Want wat ze eten, proef je terug in de kaas. Vers gras in de koe geeft zachte en smakelijke zuivel. Weidemelk is onze grote kracht. Wij slagen erin om zo’n driekwart van het jaar graskaas te maken. We zijn naar 50 koeien doorgegroeid. Eerst hadden we puur Holstein-Friesian koeien, maar via driewegkruising willen we de sterke punten van de rassen Montbeliarde en Viking red toevoegen. We willen naar een sterke koe die het lang volhoudt. Dit verstaan wij onder duurzaam ondernemen. Net als lokale productie en verkoop én de zorg om zo veel mogelijk 'reststromen' te verwerken op het eigen bedrijf. Zo gaat onze kaaswei naar de varkensfokkerij.”

Smaak ontwikkelt zich in de tijd. Daarom geven we die tijd graag.

“We maken een kaas die zowel op jonge als oude leeftijd goed van smaak is. Over het algemeen ligt onze kaas als belegen in de winkel. Die kazen van 16 kilo per stuk hebben zes maanden tot een jaar de tijd gekregen om te rijpen. Die tijd geven we ze graag. Doordat we onze koeien zo veel mogelijk vers gras aanbieden, is de kaas heerlijk zacht. Verder is hij romig en vol in de mond, met een pittige nasmaak. Lekker op brood en bij de borrel. We pochen niet graag over onze kaas, maar we zijn er wel trots op. Ben je benieuwd naar de prijzenkast? Dan moet je maar langskomen. Kun je gelijk onze kaas proeven.”