Familie Van Schaik

“Ik ben Ton van de familie van Schaik. Mijn ouders zijn hier in 1996 begonnen in deze kaasboerderij in Stellendam. Maar onze familie maakt al veel langer kaas. Kaasmaken zit inmiddels, zo zeggen we zelf wel eens, in ons DNA. Want de meeste familieleden zitten in de kaas: vader, moeder, broers, zusters, mijn vrouw… Vrijwel ieder familielid draagt z’n steentje bij in het boerenbedrijf, de kaasmakerij of de winkel. In totaal bestaat ons gezin uit tien personen, mijn vader en moeder en acht broers en zusters. We vinden het leuk als mensen interesse tonen in ons bedrijf en dat ze weten waar hun stuk kaas vandaan komt. Dat maakt het persoonlijker en juist dat vinden we leuk.”

Duurzaamheid, dierenwelzijn en hygiëne zijn belangrijk voor échte Boerenkaas van hoge kwaliteit.

“Wij hebben zo’n 120 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Ze zijn allemaal van het Holstein-Friesian ras, ingekruist met andere rassen zoals Montbéliarde. Van ongeveer 80% van de melk die onze koeien geven maken we kaas. Duurzaamheid, dierenwelzijn en hygiëne zijn belangrijk voor échte Boerenkaas van hoge kwaliteit. Vers gras geeft een zachte en smeuïge kaas. Mede daarom lopen onze koeien in de zomer buiten. Da’s niet alleen mooi om te zien, maar ze blijven er ook schoner van, omdat ze alle ruimte hebben. Ook het jongvee gaat naar buiten.”

Het gras dat hier groeit op de voormalige zeebodem geeft een bijzondere smaak aan de melk.

“Onze kaas is bijzonder, omdat we hier op een voormalige zeebodem leven. Onze polder is pas halverwege de 18e eeuw drooggelegd. Het is een van de jongste polders van Nederland. De vruchtbare zeeklei geeft door z’n afgifte van mineralen in het gras een bijzondere smaak aan de melk. Het verschil in smaak tussen kaas van zee- of veengrond is zeker te proeven. In de winter is er geen vers gras. Om ook dan een lekker zachte kaas te krijgen, doen we een beetje lijnzaad in het voer van de koeien. Onze koeien krijgen een uitstekende verzorging.”

Ons werk is onze hobby. We zijn trots op het ambacht van Boerenkaas maken.

“Toch verandert de smaak van boerenkaas altijd iets met de seizoenen. Het is een echt natuurproduct, omdat we alleen onbewerkte melk gebruiken. Onze Goudse Boerenkaas van 12 kilo gaat als jong de deur uit om daarna gerijpt te worden in het boerenkaaspakhuis. Als jong belegen, is hij lekker romig en vol van smaak. Je proeft net dat beetje extra. We winnen best wel prijzen met onze kazen. Zeker met onze kruidenkazen doen we het goed. We maken zo’n 14 soorten kruidenkazen in allerlei soorten en maten, zoals: Italiaanse kruiden, Fenegriek, Pesto, Brandnetel, Pepers, Komijn… Ons werk is een beetje onze hobby. We zijn trots op het ambacht van Boerenkaas maken.”

Wilt u meer weten?

Bezoek de website van de familie van Schaik