Familie Van der Poel

“Wij zijn Hugo en Marije van der Poel. We wonen en werken op de mooiste plek van Nederland: Hoeve Waterrijk. Onze kaasboerderij staat op een 70 hectare groot eiland, de ‘Buurterpolder’, in de Kagerplassen bij Rijpwetering. Mijn man is de derde generatie van zijn familie die hier boert. De vierde generatie, onze jongste zoon Lucas, zit nu in de maatschap. De andere kinderen Anna en Menno helpen wel, maar willen het bedrijf niet overnemen. Maar, zeg nooit nooit. Er kunnen nu twee gezinnen van leven, maar we zien wel mogelijkheden in uitbreiding van excursies en proeverijen. We zijn bijna zelfvoorzienend in elektriciteit en we doen aan warmteterugwinning. Ja, een eiland maakt vindingrijk.”

Houten kaasvaten. Vanouds de beste vorm voor de lekkerste inhoud.

“Het idee om hier boerenkaas te gaan maken, is een creatieve vondst van mijn mans opa Huug van der Poel, de grondlegger van dit boerenbedrijf. Alles moet hier namelijk per boot. Het is minder werk om kaas naar de wal te brengen dan melk. Van 10 kilo melk hou je slechts zo’n 1 kilo kaas over. Dat scheelt 90% in gewicht en het sjouwt makkelijker. Dezelfde houten vaten als waar het kaasmaken in 1932 mee begon, gebruiken wij nog steeds. Je maakt daar de allerbeste kazen in, omdat ze beter warmte vasthouden. Elk jaar - als het kaasseizoen over is – schuur en lak ik ze weer als nieuw.”

Onze prijswinnende kazen rollen van ons kleine eiland de hele wereld over.

“We maken boerenkaas. Een gedeelte daarvan is Boeren Goudse Oplegkaas (BGO). Zo’n 25% is BGO en 75% is minimaal extra belegen. Onze kaas is geschikt om lekker lang te rijpen. Hij wordt niet onder de 10 maanden gegeten. De allermooiste kazen laten we apart leggen om nog ouder te worden. Oplegkaas moet minstens 18 maanden rijpen. Niet alleen in Nederland zijn ze weg van onze kaas, maar ook in Japan, Portugal, Frankrijk, Amerika en Spanje. We zijn de laatste 7 jaar viermaal Cum Laude winnaar geworden. Ja, onze prijswinnende kazen rollen de hele wereld over.”

Prijswinnaars laten niets aan het toeval over.

“We hebben zo’n 90 stuks jongvee en 150 melkkoeien. Sterke en gezonde kruisingen van Holsteiners met een beetje Montbéliarde en Blaarkop bloed. Ze staan zoveel mogelijk buiten om van het verse groene gras te smullen. Want wij willen pure weidemelk. Alles staat hier in het teken van kaasmaken. Ook hoe de koeien gemolken worden en zelfs hoe laat we koffiedrinken. Want dat is altijd meteen na het melken. Daarna ga ik kazen maken. Van rauwe, schone weidemelk die wordt aangevoerd via leidingen zonder tussenstukken. We laten niets aan het toeval over.”

Wilt u meer weten?

Bezoek de website van Hoeve Waterrijk